Israël Blog

Eurovisiesongfestival Israel

Eurovisiesongfestival Israel

Het Eurovisiesongfestival is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij verschillende landen strijden om de titel van beste liedje van Europa. In 2019 vond het festival plaats in Tel Aviv, Israel.

Geschiedenis van het Eurovisiesongfestival in Israel

Israel heeft een lange geschiedenis met het Eurovisiesongfestival. Het land deed voor het eerst mee in 1973 en heeft sindsdien vier keer gewonnen. De eerste overwinning kwam in 1978 met het liedje “A-Ba-Ni-Bi” van Izhar Cohen & The Alphabeta. De andere overwinningen waren in 1979, 1998 en 2018.

De overwinning in 2018 was bijzonder omdat het de eerste keer was dat Israel het festival won sinds 1998. Het winnende liedje was “Toy” van Netta Barzilai, die met haar opvallende verschijning en krachtige stem indruk maakte op het publiek.

Het Eurovisiesongfestival 2019 in Tel Aviv

In 2019 vond het Eurovisiesongfestival plaats in Tel Aviv, Israel. Het was de derde keer dat het festival in Israel werd gehouden, na eerdere edities in 1979 en 1999. Het festival vond plaats in het Tel Aviv Convention Center en werd gepresenteerd door Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar en Lucy Ayoub.

Er deden in totaal 41 landen mee aan het festival, waaronder Nederland, dat vertegenwoordigd werd door Duncan Laurence met het liedje “Arcade”. Duncan wist uiteindelijk het festival te winnen, waarmee Nederland voor het eerst sinds 1975 weer de winnaar was van het Eurovisiesongfestival.

Controverses rondom het Eurovisiesongfestival in Israel

De keuze voor Israel als gastland voor het Eurovisiesongfestival was niet zonder controverse. Er waren verschillende groepen die opriepen tot een boycot van het festival vanwege de politieke situatie in het land. Zo riepen Palestijnse groeperingen op tot een boycot vanwege de bezetting van Palestijns gebied door Israel.

Ook binnen Israel zelf waren er protesten tegen het festival. Zo waren er ultraorthodoxe joden die protesteerden tegen de “immoraliteit” van het festival en de aanwezigheid van homoseksuele artiesten.

Conclusie

Het Eurovisiesongfestival is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij verschillende landen strijden om de titel van beste liedje van Europa. In 2019 vond het festival plaats in Tel Aviv, Israel, waarbij Nederland de winnaar werd. De keuze voor Israel als gastland was echter niet zonder controverse vanwege de politieke situatie in het land.

Gerelateerde onderwerpen