Israël Blog

Israel Dag: Een Dag van Herdenking en Viering

Op 14 mei wordt in Israel de Israel Dag gevierd. Deze dag staat in het teken van de herdenking van de onafhankelijkheidsverklaring van Israel in 1948 en de viering van de oprichting van de staat Israel. Het is een dag waarop Israeli’s stilstaan bij de geschiedenis van hun land en de strijd die gevoerd is om tot deze onafhankelijkheid te komen.

De Geschiedenis van Israel

De geschiedenis van Israel gaat terug tot duizenden jaren voor Christus. Het land is altijd een belangrijke plek geweest voor de drie grote monotheïstische religies: het jodendom, het christendom en de islam. In de loop der eeuwen is het land door verschillende volkeren overheerst, waaronder de Romeinen, de Byzantijnen, de Ottomanen en de Britten.

In de 19e eeuw ontstond er onder joodse immigranten een nationalistische beweging die streefde naar een eigen staat voor het joodse volk. Deze beweging, het zionisme genaamd, kreeg steeds meer aanhang en in 1947 besloot de Verenigde Naties tot de oprichting van een joodse en een Arabische staat in Palestina.

De Arabische landen waren fel tegen deze beslissing en vielen direct na de onafhankelijkheidsverklaring van Israel het land binnen. Er volgde een lange en bloedige strijd tussen de Arabische landen en Israel, die uiteindelijk resulteerde in de overwinning van Israel en de oprichting van de staat Israel op 14 mei 1948.

De Herdenking van de Israel Dag

Op de Israel Dag wordt er in Israel stilgestaan bij de geschiedenis van het land en de strijd die gevoerd is om tot deze onafhankelijkheid te komen. Er worden ceremonies gehouden op verschillende plekken in het land, waaronder bij het graf van Theodor Herzl, de grondlegger van het zionisme, en bij de Westelijke Muur in Jeruzalem.

Om 10 uur ‘s ochtends wordt er een sirene afgespeeld die twee minuten duurt. Tijdens deze twee minuten staan alle Israeli’s stil en herdenken zij de slachtoffers van de strijd om de onafhankelijkheid van Israel. Na de sirene worden er toespraken gehouden en worden er liederen gezongen die symbool staan voor de strijd en de overwinning van Israel.

De Viering van de Israel Dag

Na de herdenking van de slachtoffers van de strijd om de onafhankelijkheid van Israel, wordt er op de Israel Dag ook uitgebreid feest gevierd. Er zijn overal in het land optochten, concerten en vuurwerkshows. Ook worden er speciale maaltijden bereid en worden er cadeaus uitgedeeld aan vrienden en familie.

De Israel Dag is een dag waarop Israeli’s trots zijn op hun land en hun geschiedenis. Het is een dag waarop de overwinning van Israel gevierd wordt en waarop er stilgestaan wordt bij de offers die gebracht zijn om tot deze overwinning te komen.

Conclusie

De Israel Dag is een belangrijke dag voor Israeli’s. Het is een dag waarop er stilgestaan wordt bij de geschiedenis van het land en de strijd die gevoerd is om tot de onafhankelijkheid van Israel te komen. Het is een dag van herdenking en viering, waarop Israeli’s trots zijn op hun land en hun geschiedenis.

Gerelateerde onderwerpen