Israël Blog

Israel Eurovision 2021: Een kijkje achter de schermen

De Eurovisie Songfestival is een van de grootste muziekevenementen ter wereld en trekt jaarlijks miljoenen kijkers. In 2021 was het de beurt aan Israël om het evenement te organiseren. Het land had al eerder succesvolle edities van het Songfestival georganiseerd, maar deze keer was het anders. Vanwege de COVID-19 pandemie moesten er extra maatregelen worden genomen om het evenement veilig te laten verlopen. In dit artikel nemen we een kijkje achter de schermen van het Israëlische Eurovisie Songfestival 2021.

De voorbereidingen

De voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival begonnen al maanden van tevoren. Het organiserend comité moest een geschikte locatie vinden, artiesten uitnodigen en zorgen voor de technische faciliteiten. Maar dit jaar kwamen daar nog extra uitdagingen bij. Vanwege de pandemie moesten er extra maatregelen worden genomen om de veiligheid van de deelnemers en het publiek te waarborgen.

Israël had al ervaring met het organiseren van grote evenementen tijdens de pandemie. Zo werd het Eurovisie Songfestival 2020, dat oorspronkelijk in Rotterdam zou plaatsvinden, geannuleerd en vervangen door een virtuele editie die vanuit Israël werd georganiseerd. Het organiserend comité kon dus putten uit deze ervaringen om het evenement veilig te laten verlopen.

De locatie

De locatie van het Eurovisie Songfestival 2021 was het internationale congrescentrum in Tel Aviv. Dit was dezelfde locatie als het Songfestival van 2019, dat werd gewonnen door de Nederlandse zanger Duncan Laurence. Het congrescentrum bood voldoende ruimte om de artiesten en het publiek op een veilige afstand van elkaar te houden.

Er werden ook extra maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen. Zo werden er temperatuurchecks uitgevoerd bij de ingang en moesten alle aanwezigen een negatieve COVID-19 test kunnen overleggen. Ook werden er extra schoonmaakrondes ingepland en werden er voldoende handdesinfectiemiddelen beschikbaar gesteld.

De artiesten

Het Eurovisie Songfestival is een internationaal evenement waarbij artiesten uit verschillende landen strijden om de titel. Dit jaar deden er 39 landen mee, waaronder Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en natuurlijk Israël zelf.

De artiesten moesten zich aan strikte regels houden om de veiligheid te waarborgen. Zo moesten ze regelmatig getest worden op COVID-19 en mochten ze alleen in hun eigen hotel verblijven. Ook mochten ze geen contact hebben met andere artiesten of het publiek.

De show

De show zelf was een spektakel van licht, geluid en muziek. Het publiek kon genieten van optredens van de verschillende artiesten en stemmen op hun favoriete nummers. De presentatie lag in handen van de Israëlische presentatoren Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar en Lucy Ayoub.

Er werden ook extra maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen tijdens de show. Zo moesten alle aanwezigen een mondkapje dragen en werden er voldoende ventilatiesystemen ingezet om de lucht te zuiveren.

De winnaar

Uiteindelijk werd het Eurovisie Songfestival 2021 gewonnen door de Italiaanse rockband Måneskin met het nummer “Zitti e buoni”. Het was de derde keer dat Italië het Songfestival won, na eerdere overwinningen in 1964 en 1990.

De Israëlische inzending, Eden Alene met het nummer “Set Me Free”, eindigde op de 17e plaats. Hoewel het land niet in de prijzen viel, kan het organiserend comité terugkijken op een geslaagd evenement dat veilig en succesvol verliep.

Conclusie

Het Eurovisie Songfestival is een van de grootste muziekevenementen ter wereld en trekt jaarlijks miljoenen kijkers. In 2021 was het de beurt aan Israël om het evenement te organiseren. Vanwege de COVID-19 pandemie moesten er extra maatregelen worden genomen om het evenement veilig te laten verlopen. Het organiserend comité kon putten uit eerdere ervaringen met het organiseren van grote evenementen tijdens de pandemie, zoals het virtuele Songfestival van 2020. De locatie bood voldoende ruimte om de artiesten en het publiek op een veilige afstand van elkaar te houden en er werden extra maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen. Uiteindelijk werd het Eurovisie Songfestival 2021 gewonnen door de Italiaanse rockband Måneskin. Het organiserend comité kan terugkijken op een geslaagd evenement dat veilig en succesvol verliep.

Gerelateerde onderwerpen