Israël Blog

Israel Gaza 2021

Israel Gaza 2021

De recente escalatie van het conflict tussen Israël en Gaza heeft wereldwijd voor veel ophef gezorgd. Het begon allemaal op 10 mei 2021, toen Hamas, de Palestijnse militante groepering die de controle heeft over de Gazastrook, begon met het afvuren van raketten op Israëlisch grondgebied.

Israël reageerde met luchtaanvallen op Gaza, waarbij tientallen Palestijnen om het leven kwamen. De situatie escaleerde snel en er ontstond een volledige oorlog tussen Israël en Gaza.

Achtergrond van het conflict

Het conflict tussen Israël en Gaza gaat terug tot de oprichting van de staat Israël in 1948. Palestijnse Arabieren voelden zich onrechtvaardig behandeld door de internationale gemeenschap, die de oprichting van Israël steunde. Sindsdien hebben er talloze conflicten plaatsgevonden tussen Israël en de Palestijnen, waarbij duizenden mensen om het leven zijn gekomen.

De huidige escalatie van het conflict begon echter niet zomaar. Het begon met een reeks van gebeurtenissen die de spanningen tussen Israël en Gaza verhoogden. In april 2021 werden er verkiezingen gehouden in Israël, waarbij de zittende premier Benjamin Netanyahu zijn positie versterkte. Tegelijkertijd werden er ook verkiezingen gehouden in de Palestijnse gebieden, waarbij Hamas de meerderheid van de stemmen won.

Deze verkiezingsoverwinning van Hamas werd niet erkend door Israël en de internationale gemeenschap, omdat Hamas als een terroristische organisatie wordt beschouwd. Hamas heeft in het verleden aanslagen gepleegd op Israëlisch grondgebied en heeft als doel om Israël te vernietigen en een islamitische staat te stichten in de regio.

De gevolgen van het conflict

De gevolgen van het conflict tussen Israël en Gaza zijn verwoestend. Aan beide kanten zijn er veel slachtoffers gevallen en is er veel schade aangericht. In Gaza zijn er veel gebouwen verwoest door de luchtaanvallen van Israël, waaronder ook ziekenhuizen en scholen. Veel Palestijnen zijn dakloos geworden en hebben geen toegang meer tot basisvoorzieningen zoals water en elektriciteit.

Aan de Israëlische kant zijn er ook veel slachtoffers gevallen door de raketten van Hamas. Veel Israëliërs hebben hun huizen moeten ontvluchten en leven in angst voor nieuwe aanvallen.

Internationale reacties

De internationale gemeenschap heeft met afschuw gereageerd op de escalatie van het conflict tussen Israël en Gaza. Verschillende landen hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren en hebben geprobeerd om te bemiddelen tussen de twee partijen.

Ook de Verenigde Naties hebben zich uitgesproken over het conflict. Secretaris-generaal António Guterres heeft opgeroepen tot een onmiddellijk einde aan het geweld en heeft de partijen opgeroepen om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Conclusie

Het conflict tussen Israël en Gaza is een complex en langdurig conflict dat al decennialang voortduurt. De recente escalatie van het conflict heeft geleid tot veel slachtoffers en schade aan beide kanten. Het is belangrijk dat er snel een einde komt aan het geweld en dat er gezocht wordt naar een duurzame oplossing voor het conflict.

Gerelateerde onderwerpen