Israël Blog

Israel-Jordan Border Closed: Wat is er aan de hand?

De grens tussen Israël en Jordanië is al enige tijd gesloten. Dit heeft geleid tot veel onrust en onzekerheid bij de mensen die aan beide kanten van de grens wonen. In dit artikel zullen we de redenen achter de sluiting van de grens onderzoeken en de gevolgen ervan bespreken.

Waarom is de grens gesloten?

De grens tussen Israël en Jordanië is gesloten sinds april 2017. De reden hiervoor is dat Jordanië weigerde om de Israëlische ambassadeur terug te laten keren naar Amman. De ambassadeur werd teruggeroepen nadat een Israëlische bewaker twee Jordaanse burgers had doodgeschoten in de Israëlische ambassade in Amman.

Jordanië eiste dat de bewaker zou worden uitgeleverd voor berechting in Jordanië, maar Israël weigerde dit te doen. In plaats daarvan werd de bewaker teruggebracht naar Israël en kreeg hij immuniteit van vervolging.

Deze kwestie heeft geleid tot een diplomatieke crisis tussen Israël en Jordanië, en de sluiting van de grens is een van de vele maatregelen die Jordanië heeft genomen om druk uit te oefenen op Israël om de bewaker uit te leveren.

Wat zijn de gevolgen van de grenssluiting?

De sluiting van de grens heeft grote gevolgen gehad voor de mensen die aan beide kanten van de grens wonen. Veel mensen hebben familieleden aan de andere kant van de grens en kunnen hen niet meer bezoeken. Ook zijn er veel bedrijven die afhankelijk zijn van de handel over de grens en zij hebben nu te maken met grote verliezen.

De sluiting van de grens heeft ook gevolgen gehad voor de toeristische sector. Veel toeristen reizen van Israël naar Jordanië om de historische stad Petra te bezoeken, maar door de grenssluiting is dit nu niet meer mogelijk. Dit heeft geleid tot een daling van het aantal toeristen dat naar Jordanië reist.

Wat zijn de mogelijke oplossingen?

Er zijn verschillende mogelijke oplossingen voor de diplomatieke crisis tussen Israël en Jordanië en de sluiting van de grens. Een van de oplossingen is dat Israël de bewaker alsnog uitlevert aan Jordanië voor berechting. Dit zou echter een zeer onwaarschijnlijke stap zijn voor Israël, omdat het land de bewaker immuniteit heeft verleend.

Een andere mogelijke oplossing is dat beide landen een compromis bereiken over de kwestie. Dit zou kunnen inhouden dat Israël een schadevergoeding betaalt aan de families van de slachtoffers en dat Jordanië de Israëlische ambassadeur terug laat keren naar Amman.

Een derde mogelijke oplossing is dat de internationale gemeenschap zich ermee gaat bemoeien. De Verenigde Staten hebben al aangeboden om te helpen bij het vinden van een oplossing voor de crisis tussen Israël en Jordanië. Ook de Verenigde Naties zouden een rol kunnen spelen bij het vinden van een oplossing.

Conclusie

De sluiting van de grens tussen Israël en Jordanië heeft grote gevolgen gehad voor de mensen die aan beide kanten van de grens wonen. Het is belangrijk dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de diplomatieke crisis tussen Israël en Jordanië, zodat de grens weer open kan en de mensen weer met elkaar kunnen communiceren en handelen.

Gerelateerde onderwerpen