Israël Blog

Israel Kamakawiwo’ole: de legendarische Hawaïaanse zanger

Israel Kamakawiwo’ole, ook wel bekend als “IZ”, was een Hawaïaanse zanger en songwriter die wereldwijd bekendheid verwierf met zijn unieke stem en muziekstijl. Hij werd geboren op 20 mei 1959 in Honolulu, Hawaï en overleed op slechts 38-jarige leeftijd op 26 juni 1997. IZ was een van de meest geliefde en gerespecteerde muzikanten uit Hawaï en zijn muziek blijft tot op de dag van vandaag mensen inspireren en ontroeren.

Jeugd en vroege carrière

Israel Kamakawiwo’ole werd geboren in een muzikale familie. Zijn vader was een bekende ukelele-speler en zijn moeder zong in een kerkkoor. IZ begon al op jonge leeftijd met het spelen van de ukelele en het zingen van traditionele Hawaïaanse liedjes. Hij was echter ook geïnteresseerd in andere muziekstijlen, zoals reggae, rock en pop.

In de jaren ’70 begon IZ zijn muzikale carrière als lid van de band “Makaha Sons of Ni’ihau”. De band was populair in Hawaï en speelde traditionele Hawaïaanse muziek. IZ viel op door zijn unieke stem en zijn vermogen om verschillende muziekstijlen te combineren. In 1982 verliet hij de band om een solocarrière te beginnen.

Solocarrière en doorbraak

Na het verlaten van “Makaha Sons of Ni’ihau” begon IZ aan zijn solocarrière. Hij bracht zijn eerste soloalbum uit in 1990, genaamd “Ka ‘Ano’i”. Het album was een mix van traditionele Hawaïaanse muziek en moderne invloeden. Het werd goed ontvangen in Hawaï en zorgde voor meer bekendheid voor IZ.

In 1993 bracht IZ zijn tweede soloalbum uit, genaamd “Facing Future”. Dit album zou zijn doorbraak betekenen. Het album bevatte zijn beroemde versie van “Somewhere Over the Rainbow” en “What a Wonderful World”, een medley van twee bekende liedjes. Het nummer werd een wereldwijde hit en zorgde voor internationale bekendheid voor IZ.

Leven en dood van IZ

Na zijn doorbraak met “Facing Future” bleef IZ muziek maken en optreden. Hij bracht nog verschillende albums uit, waaronder “E Ala E” en “N Dis Life”. Zijn muziek werd steeds populairder en hij werd beschouwd als een van de grootste muzikanten uit Hawaï.

Helaas overleed IZ op 26 juni 1997 op slechts 38-jarige leeftijd. Hij leed aan obesitas en had al langere tijd gezondheidsproblemen. Zijn dood was een groot verlies voor de muziekwereld en voor Hawaï. Hij werd begraven op de begraafplaats van de “Ka’opua Cemetery” in Hawaï.

Erfenis van IZ

Hoewel IZ niet lang heeft geleefd, heeft hij een blijvende impact gehad op de muziekwereld en op Hawaï. Zijn unieke stem en muziekstijl hebben mensen over de hele wereld geïnspireerd en ontroerd. Zijn versie van “Somewhere Over the Rainbow” is nog steeds een van de meest geliefde en bekende covers van het nummer.

IZ wordt beschouwd als een van de grootste muzikanten uit Hawaï en zijn muziek blijft mensen inspireren en ontroeren. Zijn nalatenschap leeft voort in de vele artiesten die hij heeft beïnvloed en in de vele fans die nog steeds van zijn muziek genieten.

Conclusie

Israel Kamakawiwo’ole was een legendarische Hawaïaanse zanger en songwriter die wereldwijd bekendheid verwierf met zijn unieke stem en muziekstijl. Zijn versie van “Somewhere Over the Rainbow” is nog steeds een van de meest geliefde en bekende covers van het nummer. Hoewel hij niet lang heeft geleefd, heeft hij een blijvende impact gehad op de muziekwereld en op Hawaï. Zijn nalatenschap leeft voort in de vele artiesten die hij heeft beïnvloed en in de vele fans die nog steeds van zijn muziek genieten.

Gerelateerde onderwerpen