Israël Blog

Israel Oppervlakte: Een Overzicht van het Land en Zijn Gebied

Israël Informatie

Israel is een klein land in het Midden-Oosten, gelegen aan de oostelijke kust van de Middellandse Zee. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 22.000 vierkante kilometer en is daarmee iets groter dan de provincie Noord-Brabant. Het land is omringd door Libanon in het noorden, Syrië in het noordoosten, Jordanië in het oosten, Egypte in het zuidwesten en de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever in het westen.

Geschiedenis van de Oppervlakte van Israel

De geschiedenis van de oppervlakte van Israel gaat terug tot de oudheid. Het land was ooit het thuisland van de Joodse bevolking en werd later veroverd door verschillende rijken, waaronder de Romeinen, de Byzantijnen, de Arabieren, de Kruisvaarders en de Ottomanen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het land onder Brits mandaat geplaatst en in 1948 werd de staat Israel opgericht.

De grenzen van Israel zijn sinds de oprichting van de staat verschillende keren gewijzigd. In 1949 werd een wapenstilstandsovereenkomst gesloten tussen Israel en zijn Arabische buren, waarbij de grenzen werden vastgesteld op basis van de militaire posities op dat moment. Deze grenzen werden bekend als de Groene Lijn en omvatten ongeveer 78% van het historische Palestina.

In 1967 veroverde Israel tijdens de Zesdaagse Oorlog de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem, de Gazastrook, de Sinaï-woestijn en de Golanhoogten. Sindsdien heeft Israel de controle over deze gebieden behouden, hoewel het in 2005 de Gazastrook heeft ontruimd.

De Huidige Oppervlakte van Israel

De huidige oppervlakte van Israel is ongeveer 22.000 vierkante kilometer. Dit omvat het grondgebied van de staat Israel, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. De Gazastrook, die in 2005 door Israel werd ontruimd, heeft een oppervlakte van ongeveer 365 vierkante kilometer.

De Westelijke Jordaanoever heeft een oppervlakte van ongeveer 5.640 vierkante kilometer en is verdeeld in drie gebieden: Area A, Area B en Area C. Area A is onder volledige controle van de Palestijnse Autoriteit, Area B is onder gezamenlijke controle van Israel en de Palestijnse Autoriteit en Area C is onder volledige controle van Israel.

Oost-Jeruzalem, dat in 1967 door Israel werd veroverd, heeft een oppervlakte van ongeveer 70 vierkante kilometer. Israel beschouwt Oost-Jeruzalem als zijn ondeelbare hoofdstad, maar de Palestijnen eisen het als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

De Betwiste Oppervlakte van Israel

De oppervlakte van Israel is al decennia lang een bron van conflict tussen Israel en de Palestijnen. De Palestijnen eisen de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook op als onderdeel van hun toekomstige staat. Israel heeft echter de controle over deze gebieden behouden en heeft nederzettingen gebouwd op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, wat door de internationale gemeenschap als illegaal wordt beschouwd.

De betwiste oppervlakte van Israel heeft geleid tot talloze conflicten en vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnen. In 1993 werd de Oslo-akkoorden ondertekend, waarbij Israel de Palestijnse Autoriteit erkende en de Palestijnen zelfbestuur kregen over delen van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Sindsdien zijn er verschillende vredesbesprekingen geweest, maar tot op heden is er geen definitieve oplossing gevonden voor het conflict.

Conclusie

De oppervlakte van Israel is een complex en betwist onderwerp dat al decennia lang een bron van conflict is tussen Israel en de Palestijnen. De huidige oppervlakte van Israel omvat het grondgebied van de staat Israel, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. De Gazastrook, die in 2005 door Israel werd ontruimd, heeft een oppervlakte van ongeveer 365 vierkante kilometer. De betwiste oppervlakte van Israel heeft geleid tot talloze conflicten en vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnen, maar tot op heden is er geen definitieve oplossing gevonden voor het conflict.

Gerelateerde onderwerpen