Israël Blog

Munten Israel: Een Overzicht van de Geschiedenis en de Verschillende Soorten Munten

De munten van Israel zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het land. Sinds de oprichting van de staat in 1948 heeft Israel verschillende soorten munten uitgegeven, elk met hun eigen ontwerp en betekenis. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de geschiedenis van de munten van Israel en de verschillende soorten munten die zijn uitgegeven.

Geschiedenis van de Munten van Israel

De geschiedenis van de munten van Israel gaat terug tot de oudheid. In de Bijbelse tijd werden munten geslagen door de Joodse koningen en later door de Romeinen, die het land veroverden in 63 voor Christus. Na de val van het Romeinse Rijk werd het land geregeerd door verschillende machten, waaronder de Byzantijnen, de Arabieren en de Ottomanen.

In 1917 veroverde het Britse leger het land op de Ottomanen en werd het een Brits mandaatgebied. De Britten introduceerden hun eigen munteenheid, de Palestijnse pond, die werd gebruikt tot de oprichting van de staat Israel in 1948.

Na de oprichting van de staat Israel begon de regering met het slaan van haar eigen munten. De eerste munten waren gemaakt van aluminium en werden geslagen in 1949. Sindsdien heeft Israel verschillende soorten munten uitgegeven, waaronder zilveren en gouden munten.

Soorten Munten van Israel

De munten van Israel zijn er in verschillende soorten en maten. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste soorten munten die zijn uitgegeven.

1. Nieuwe Shekel

De nieuwe shekel is de huidige munteenheid van Israel. Het werd geïntroduceerd in 1985 ter vervanging van de oude shekel. De nieuwe shekel is verdeeld in 100 agorot en wordt gebruikt voor dagelijkse transacties in Israel.

De nieuwe shekel is beschikbaar in verschillende denominaties, waaronder 1, 2, 5 en 10 shekel munten en 20, 50, 100 en 200 shekel biljetten. De munten hebben verschillende ontwerpen, variërend van historische figuren tot flora en fauna.

2. Gouden Munten

Israel heeft verschillende gouden munten uitgegeven, waaronder de 1/10, 1/4, 1/2 en 1 ounce gouden munten. Deze munten hebben verschillende ontwerpen, waaronder de Menorah, de Leeuw van Juda en de Toren van David.

De gouden munten van Israel zijn populair onder verzamelaars en beleggers vanwege hun hoge zuiverheid en beperkte oplage.

3. Zilveren Munten

Israel heeft ook verschillende zilveren munten uitgegeven, waaronder de 1 ounce zilveren munten. Deze munten hebben verschillende ontwerpen, waaronder de Menorah, de Leeuw van Juda en de Toren van David.

Net als de gouden munten zijn de zilveren munten van Israel populair onder verzamelaars en beleggers vanwege hun hoge zuiverheid en beperkte oplage.

4. Herdenkingsmunten

Israel heeft ook verschillende herdenkingsmunten uitgegeven ter ere van speciale gelegenheden en evenementen. Deze munten hebben vaak een uniek ontwerp en worden in beperkte oplage uitgegeven.

Enkele voorbeelden van herdenkingsmunten zijn de 50e verjaardag van de staat Israel, de 60e verjaardag van de Onafhankelijkheidsoorlog en de 70e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz.

Conclusie

De munten van Israel zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het land. Sinds de oprichting van de staat in 1948 heeft Israel verschillende soorten munten uitgegeven, elk met hun eigen ontwerp en betekenis. Van de nieuwe shekel tot de gouden en zilveren munten en de herdenkingsmunten, de munten van Israel zijn populair onder verzamelaars en beleggers vanwege hun hoge zuiverheid en beperkte oplage.

Gerelateerde onderwerpen