Israël Blog

Munten Israel: Een Overzicht van de Geschiedenis en de Verschillende Soorten Munten

De munten van Israel zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het land. Sinds de oprichting van de staat in 1948 heeft Israel verschillende soorten munten uitgegeven, elk met hun eigen ontwerp en betekenis. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de geschiedenis van de munten van Israel en de verschillende soorten munten die zijn uitgegeven.

Geschiedenis van de Munten van Israel

De geschiedenis van de munten van Israel gaat terug tot de oudheid. In de Bijbelse tijd werden munten geslagen door de Joodse koningen en later door de Romeinen die het land veroverden. Na de val van het Romeinse Rijk werd het land geregeerd door verschillende machten, waaronder de Byzantijnen, de Arabieren en de Ottomanen. Tijdens deze periode werden er verschillende soorten munten gebruikt, waaronder de Byzantijnse solidus, de Arabische dinar en de Ottomaanse piaster.

In 1917 veroverde het Britse leger het land en werd het een Brits mandaatgebied. De Britten introduceerden hun eigen munteenheid, de Palestijnse pond, die werd gebruikt tot de oprichting van de staat Israel in 1948.

Na de oprichting van de staat Israel begon de regering met het slaan van haar eigen munten. De eerste munten waren gemaakt van aluminium en werden geslagen in 1949. Sindsdien heeft Israel verschillende soorten munten uitgegeven, waaronder de shekel, de agorah en de prutah.

Soorten Munten van Israel

Shekel

De shekel is de officiële munteenheid van Israel en wordt gebruikt voor dagelijkse transacties. De huidige shekel werd geïntroduceerd in 1985 en vervangt de oude shekel die in 1980 werd uitgegeven. De shekel is verdeeld in 100 agorot en wordt geslagen in verschillende denominaties, waaronder 1, 2, 5 en 10 shekel munten.

De ontwerpen van de shekel munten zijn gevarieerd en omvatten afbeeldingen van historische figuren, landschappen en symbolen van de staat Israel. De 1 shekel munt heeft bijvoorbeeld een afbeelding van de Menora, een zevenarmige kandelaar die een belangrijk symbool is in het Jodendom. De 2 shekel munt heeft een afbeelding van de Knesset, het parlement van Israel, terwijl de 5 shekel munt een afbeelding heeft van de Toren van David, een historisch fort in Jeruzalem.

Agorah

De agorah is een kleinere munteenheid dan de shekel en wordt gebruikt voor kleinere transacties. De agorah werd geïntroduceerd in 1960 en vervangt de oude prutah die in 1949 werd uitgegeven. De agorah is verdeeld in 100 prutot en wordt geslagen in verschillende denominaties, waaronder 10, 5, 2 en 1 agorah munten.

De ontwerpen van de agorah munten zijn vergelijkbaar met die van de shekel munten en omvatten afbeeldingen van historische figuren, landschappen en symbolen van de staat Israel. De 10 agorah munt heeft bijvoorbeeld een afbeelding van de Klaagmuur, een heilige plaats voor het Jodendom in Jeruzalem. De 5 agorah munt heeft een afbeelding van een palmboom, terwijl de 2 agorah munt een afbeelding heeft van een korenveld.

Prutah

De prutah was de eerste munteenheid die werd uitgegeven door de staat Israel na de oprichting in 1948. De prutah was een kleine munteenheid die werd gebruikt voor kleinere transacties. De prutah werd vervangen door de agorah in 1960.

De ontwerpen van de prutah munten waren eenvoudig en omvatten meestal alleen de waarde van de munt en het woord “Israel” in het Hebreeuws. Sommige prutah munten hadden echter afbeeldingen van historische figuren, zoals koning David en de profeet Mozes.

Verzamelen van Munten van Israel

De munten van Israel zijn populair onder verzamelaars vanwege hun historische en culturele betekenis. Veel verzamelaars proberen complete sets te verzamelen van alle munten die zijn uitgegeven sinds de oprichting van de staat Israel. Sommige verzamelaars richten zich op specifieke munten, zoals de zeldzame 1949 prutah of de 1978 1 shekel munt met een afbeelding van de Menora.

Er zijn verschillende manieren om munten van Israel te verzamelen. Veel verzamelaars kopen munten bij gespecialiseerde munthandelaren of op veilingen. Anderen ruilen munten met andere verzamelaars of vinden ze op rommelmarkten en antiekwinkels.

Conclusie

De munten van Israel zijn een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en cultuur van het land. Sinds de oprichting van de staat in 1948 heeft Israel verschillende soorten munten uitgegeven, elk met hun eigen ontwerp en betekenis. De munten van Israel zijn populair onder verzamelaars vanwege hun historische en culturele betekenis en er zijn verschillende manieren om ze te verzamelen. Of je nu een verzamelaar bent of gewoon geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Israel, de munten van het land bieden een fascinerend inzicht in de rijke en gevarieerde geschiedenis van het land.

Gerelateerde onderwerpen