Israël Blog

Prime Minister of Israel 2020

De Prime Minister of Israel 2020 is Benjamin Netanyahu. Hij is de langstzittende premier in de geschiedenis van Israël en heeft deze positie sinds 2009 bekleed. Netanyahu is een controversiële figuur in de Israëlische politiek en heeft veel kritiek gekregen van zowel binnen als buiten Israël.

Politieke carrière van Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu werd geboren in Tel Aviv in 1949 en groeide op in Jeruzalem. Hij studeerde aan de Massachusetts Institute of Technology en de Harvard University voordat hij terugkeerde naar Israël om zijn militaire dienst te vervullen. Na zijn militaire dienst begon Netanyahu zijn politieke carrière als lid van de Likud-partij.

In 1988 werd Netanyahu gekozen als lid van de Knesset, het Israëlische parlement. In 1993 werd hij benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken onder premier Yitzhak Rabin. In 1996 werd Netanyahu gekozen tot premier van Israël, maar verloor hij de verkiezingen van 1999 aan Ehud Barak.

Netanyahu keerde terug naar de politiek in 2002 en werd opnieuw gekozen als lid van de Knesset. In 2005 werd hij benoemd tot minister van Financiën onder premier Ariel Sharon. In 2009 werd Netanyahu opnieuw gekozen als premier van Israël en heeft deze positie sindsdien bekleed.

Controverses rondom Benjamin Netanyahu

Netanyahu is een controversiële figuur in de Israëlische politiek en heeft veel kritiek gekregen van zowel binnen als buiten Israël. Een van de grootste controverses rondom Netanyahu is zijn beleid ten opzichte van de Palestijnen en de bezette gebieden.

Netanyahu heeft herhaaldelijk verklaard dat hij geen onafhankelijke Palestijnse staat zal toestaan en heeft de bouw van nederzettingen in de bezette gebieden voortgezet. Dit beleid heeft geleid tot internationale kritiek en heeft de relatie tussen Israël en de Palestijnen verder verslechterd.

Een andere controversiële kwestie rondom Netanyahu is zijn relatie met de Verenigde Staten. Netanyahu heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de regering van president Barack Obama en heeft nauwe banden onderhouden met de regering van president Donald Trump.

Netanyahu is ook betrokken geweest bij verschillende corruptieschandalen. In 2019 werd hij aangeklaagd voor fraude, omkoping en misbruik van vertrouwen. Netanyahu ontkent alle beschuldigingen en beweert dat hij het slachtoffer is van een politieke heksenjacht.

Verkiezingen van 2020

In maart 2020 werden er verkiezingen gehouden in Israël. Netanyahu’s Likud-partij won de meeste zetels in de Knesset, maar slaagde er niet in om een meerderheidsregering te vormen. Dit leidde tot een politieke impasse en nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven voor september 2020.

De verkiezingen van september 2020 waren opnieuw een nipte overwinning voor Netanyahu’s Likud-partij. Netanyahu slaagde er echter opnieuw niet in om een meerderheidsregering te vormen en er werd een coalitieregering gevormd met de Blauw en Wit-partij van Benny Gantz.

De coalitieregering van Netanyahu en Gantz is echter instabiel gebleken en er zijn verschillende spanningen tussen de twee partijen. In december 2020 kondigde Gantz aan dat hij zijn partij zou opheffen en zich bij Netanyahu’s Likud-partij zou voegen. Dit leidde tot verdere kritiek op Netanyahu en zijn regering.

Conclusie

Benjamin Netanyahu is de langstzittende premier in de geschiedenis van Israël en heeft deze positie sinds 2009 bekleed. Hij is een controversiële figuur in de Israëlische politiek en heeft veel kritiek gekregen van zowel binnen als buiten Israël. Netanyahu’s beleid ten opzichte van de Palestijnen en de bezette gebieden, zijn relatie met de Verenigde Staten en zijn betrokkenheid bij corruptieschandalen hebben allemaal bijgedragen aan zijn controversiële imago.

De verkiezingen van 2020 hebben geleid tot een politieke impasse en een instabiele coalitieregering. Het is nog onduidelijk wat de toekomst zal brengen voor Netanyahu en de Israëlische politiek, maar het is duidelijk dat er nog veel uitdagingen en controverses zullen zijn voor de Prime Minister of Israel 2020.

Gerelateerde onderwerpen