Israël Blog

Wall Israel: De Muur die de Wereld Verdeelt

De Wall Israel, ook wel bekend als de Israëlische Westelijke Jordaanoeverbarrière, is een fysieke barrière die Israël heeft gebouwd langs de grens met de Westelijke Jordaanoever. De muur is omstreden en heeft geleid tot veel discussie en protesten van zowel Palestijnen als internationale gemeenschappen. In dit artikel zullen we de geschiedenis, het doel en de gevolgen van de Wall Israel bespreken.

Geschiedenis van de Wall Israel

De Wall Israel werd gebouwd in 2002 tijdens de Tweede Intifada, een periode van geweld tussen Israël en Palestina. Het doel van de muur was om Israël te beschermen tegen terroristische aanslagen vanuit de Westelijke Jordaanoever. De bouw van de muur begon in juni 2002 en werd gefinancierd door de Israëlische regering.

De muur is ongeveer 700 kilometer lang en bestaat uit betonnen muren, hekken, prikkeldraad en bewakingscamera’s. Het grootste deel van de muur loopt langs de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever, maar sommige delen lopen diep in Palestijns gebied. De muur verdeelt Palestijnse dorpen en steden en heeft geleid tot de vernietiging van huizen en landbouwgrond.

Het Doel van de Wall Israel

Het doel van de Wall Israel is om Israël te beschermen tegen terroristische aanslagen vanuit de Westelijke Jordaanoever. Israël beweert dat de muur effectief is geweest in het verminderen van het aantal aanslagen op Israëlisch grondgebied. Volgens de Israëlische regering is de muur noodzakelijk voor de veiligheid van Israël en zijn burgers.

De Palestijnen en de internationale gemeenschap zijn echter van mening dat de muur illegaal is en een schending van het internationaal recht. De muur loopt door Palestijns gebied en heeft geleid tot de vernietiging van huizen en landbouwgrond. Palestijnen hebben geen toegang tot hun eigen land en moeten vaak lange omwegen maken om naar hun werk of school te gaan.

De Gevolgen van de Wall Israel

De Wall Israel heeft geleid tot veel gevolgen voor zowel Israël als Palestina. Voor Israël heeft de muur geleid tot een vermindering van het aantal terroristische aanslagen op Israëlisch grondgebied. Voor Palestina heeft de muur echter geleid tot een vermindering van de bewegingsvrijheid en economische ontwikkeling.

De muur heeft Palestijnse dorpen en steden verdeeld en heeft geleid tot de vernietiging van huizen en landbouwgrond. Palestijnen hebben geen toegang tot hun eigen land en moeten vaak lange omwegen maken om naar hun werk of school te gaan. De muur heeft ook geleid tot een toename van de armoede en werkloosheid onder de Palestijnen.

De Wall Israel heeft ook geleid tot veel internationale kritiek en protesten. De Verenigde Naties hebben de muur veroordeeld als een schending van het internationaal recht en hebben opgeroepen tot de ontmanteling ervan. Veel landen hebben de muur veroordeeld en hebben opgeroepen tot een einde aan de Israëlische bezetting van Palestijns gebied.

Conclusie

De Wall Israel is een omstreden fysieke barrière die Israël heeft gebouwd langs de grens met de Westelijke Jordaanoever. De muur is gebouwd om Israël te beschermen tegen terroristische aanslagen vanuit de Westelijke Jordaanoever, maar heeft geleid tot veel gevolgen voor zowel Israël als Palestina. De muur heeft Palestijnse dorpen en steden verdeeld en heeft geleid tot de vernietiging van huizen en landbouwgrond. Palestijnen hebben geen toegang tot hun eigen land en moeten vaak lange omwegen maken om naar hun werk of school te gaan. De muur heeft ook geleid tot veel internationale kritiek en protesten. Het is belangrijk dat er een oplossing wordt gevonden voor de Wall Israel, zodat er vrede en stabiliteit kan worden bereikt in de regio.

Gerelateerde onderwerpen