Israël Blog

Bennett Israel: De nieuwe premier van Israël

Op 13 juni 2021 werd Naftali Bennett beëdigd als de nieuwe premier van Israël. Bennett is de leider van de rechtse partij Yamina en heeft een coalitie gevormd met acht andere partijen, waaronder de linkse partij Meretz en de Arabische Ra’am-partij. Deze coalitie heeft een meerderheid van slechts één zetel in de Knesset, het Israëlische parlement.

Wie is Naftali Bennett?

Naftali Bennett is geboren in Haifa in 1972 en groeide op in een seculiere Joodse familie. Hij studeerde rechten aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en diende als officier in het Israëlische leger. Na zijn militaire dienst werkte hij als software-ondernemer en richtte hij verschillende succesvolle start-ups op.

In 2006 begon Bennett zijn politieke carrière als adviseur van de toenmalige leider van de Likud-partij, Benjamin Netanyahu. In 2012 werd hij gekozen als lid van de Knesset voor de rechtse partij Het Joodse Huis. In 2013 werd hij benoemd tot minister van Economie en Handel in het kabinet van Netanyahu. In 2015 werd hij opnieuw gekozen als lid van de Knesset en werd hij benoemd tot minister van Onderwijs.

Bennett staat bekend als een hardliner op het gebied van veiligheid en defensie. Hij is voorstander van de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever en heeft zich uitgesproken tegen een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hij heeft ook kritiek geuit op de Israëlische rechterlijke macht en de media, die hij beschuldigt van een linkse vooringenomenheid.

De coalitie van Bennett

De coalitie van Bennett is een opmerkelijke samenwerking van partijen met zeer uiteenlopende ideologieën. Naast Yamina, Meretz en Ra’am maken ook de centristische partij Yesh Atid, de linkse partij Labor, de rechtse partij Nieuwe Hoop, de seculiere partij Yisrael Beiteinu en de ultraorthodoxe partij Verenigd Torah Jodendom deel uit van de coalitie.

Deze coalitie is tot stand gekomen na vier verkiezingen in twee jaar tijd, waarbij geen enkele partij een meerderheid kon behalen. Bennett en Yair Lapid, de leider van Yesh Atid, hebben de coalitie gevormd om Netanyahu uit het premierschap te verdrijven. Netanyahu was de langstzittende premier van Israël en heeft het land twaalf jaar lang geregeerd.

Uitdagingen voor Bennett

Bennett staat voor een aantal grote uitdagingen als premier van Israël. Het belangrijkste probleem is het Israëlisch-Palestijnse conflict, dat al decennia lang voortduurt. Bennett heeft zich uitgesproken tegen een tweestatenoplossing en is voorstander van de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. Dit standpunt zal waarschijnlijk tot spanningen leiden met de Palestijnen en de internationale gemeenschap.

Een ander probleem is de economische crisis als gevolg van de coronapandemie. Israël heeft een van de hoogste vaccinatiegraden ter wereld, maar de economie heeft nog steeds te lijden onder de gevolgen van de pandemie. Bennett zal moeten zorgen voor economisch herstel en werkgelegenheid voor de Israëlische bevolking.

Tenslotte zal Bennett ook moeten omgaan met de interne spanningen binnen de coalitie. De partijen hebben zeer uiteenlopende ideologieën en belangen, en het zal een uitdaging zijn om deze bij elkaar te houden en samen te werken aan een gemeenschappelijke agenda.

Conclusie

Naftali Bennett is de nieuwe premier van Israël en staat voor grote uitdagingen op het gebied van veiligheid, economie en politiek. Zijn coalitie van negen partijen heeft een meerderheid van slechts één zetel in de Knesset en zal moeten samenwerken om de problemen van het land aan te pakken. Het is nog onduidelijk hoe succesvol deze coalitie zal zijn en hoe lang zij zal standhouden, maar één ding is zeker: Bennett zal de komende tijd een belangrijke rol spelen in de toekomst van Israël.

Gerelateerde onderwerpen