Israël Blog

Erdogan Israel: De relatie tussen Turkije en Israël onder Erdogan

De relatie tussen Turkije en Israël is al jarenlang een complexe kwestie. Sinds de opkomst van Recep Tayyip Erdogan als leider van Turkije in 2003, is de relatie tussen de twee landen alleen maar ingewikkelder geworden. Erdogan heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen Israël en zijn beleid ten opzichte van de Palestijnen. In dit artikel zullen we de geschiedenis van de relatie tussen Turkije en Israël onder Erdogan onderzoeken en de huidige stand van zaken bespreken.

De geschiedenis van de relatie tussen Turkije en Israël

De relatie tussen Turkije en Israël begon in de jaren 50 van de vorige eeuw, toen Turkije een van de eerste landen was die Israël erkende als een onafhankelijke staat. De twee landen hadden een sterke militaire en economische samenwerking, en Israël was een belangrijke leverancier van wapens en technologie aan Turkije.

De relatie tussen Turkije en Israël bereikte echter een dieptepunt in 2010, toen Israël een militaire operatie uitvoerde tegen een konvooi van schepen die hulpgoederen naar de Gazastrook brachten. Negen Turkse activisten werden gedood tijdens de operatie, wat leidde tot een diplomatieke crisis tussen de twee landen.

De relatie tussen Turkije en Israël verslechterde verder in de jaren daarna, toen Erdogan aan de macht kwam in Turkije. Erdogan heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen Israël en zijn beleid ten opzichte van de Palestijnen, en heeft de banden tussen Turkije en Israël geleidelijk afgebouwd.

Erdogan’s kritiek op Israël

Erdogan heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen Israël en zijn beleid ten opzichte van de Palestijnen. Hij heeft Israël beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden en het schenden van de mensenrechten van de Palestijnen. Hij heeft ook kritiek geuit op de Amerikaanse steun voor Israël en heeft opgeroepen tot een einde aan de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.

Erdogan heeft ook de Israëlische regering beschuldigd van het steunen van terroristische groeperingen in Syrië, waaronder ISIS. Hij heeft beweerd dat Israël wapens en medische hulp heeft geleverd aan ISIS-strijders en heeft opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar deze beschuldigingen.

De impact van Erdogan’s kritiek op de relatie tussen Turkije en Israël

Erdogan’s kritiek op Israël heeft de relatie tussen Turkije en Israël aanzienlijk beïnvloed. De twee landen hebben hun diplomatieke betrekkingen verbroken en hebben hun economische en militaire samenwerking afgebouwd. Turkije heeft ook de banden met de Palestijnse Autoriteit versterkt en heeft zich ingezet voor de erkenning van Palestina als een onafhankelijke staat.

De relatie tussen Turkije en Israël is echter niet volledig verbroken. De twee landen hebben nog steeds handelsbetrekkingen en er zijn nog steeds Turkse bedrijven die zaken doen in Israël. Bovendien hebben de twee landen nog steeds een gemeenschappelijke vijand in de vorm van Iran, wat kan leiden tot een herstel van de relatie in de toekomst.

De toekomst van de relatie tussen Turkije en Israël

De toekomst van de relatie tussen Turkije en Israël blijft onzeker. Erdogan heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een einde aan de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden en heeft de banden tussen Turkije en Israël afgebouwd. Israël heeft op zijn beurt kritiek geuit op Erdogan en heeft hem beschuldigd van het steunen van terroristische groeperingen in Syrië.

Er zijn echter tekenen dat de relatie tussen Turkije en Israël kan verbeteren. In 2016 hebben de twee landen een overeenkomst gesloten om de diplomatieke betrekkingen te herstellen en de economische samenwerking te bevorderen. Bovendien hebben de twee landen nog steeds gemeenschappelijke belangen, zoals de strijd tegen terrorisme en de stabiliteit in het Midden-Oosten.

Conclusie

De relatie tussen Turkije en Israël is al jarenlang een complexe kwestie. Sinds de opkomst van Erdogan als leider van Turkije in 2003, is de relatie tussen de twee landen alleen maar ingewikkelder geworden. Erdogan heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen Israël en zijn beleid ten opzichte van de Palestijnen, wat heeft geleid tot een afname van de diplomatieke en economische betrekkingen tussen de twee landen. De toekomst van de relatie tussen Turkije en Israël blijft onzeker, maar er zijn tekenen dat de relatie kan verbeteren als de twee landen hun gemeenschappelijke belangen nastreven.

Gerelateerde onderwerpen