Israël Blog

Het Israel van Heertje en Bromet

Het Israel van Heertje en Bromet is een documentaire die in 2010 werd uitgezonden op de Nederlandse televisie. De documentaire is gemaakt door cabaretier Raoul Heertje en filmmaker Frans Bromet en gaat over hun reis naar Israel. Het doel van de reis was om te onderzoeken hoe het is om als Jood in Israel te leven en hoe het land omgaat met de Palestijnse kwestie.

De reis

Heertje en Bromet reisden in 2009 naar Israel en bezochten verschillende plaatsen, waaronder Jeruzalem, Tel Aviv en de Westelijke Jordaanoever. Tijdens hun reis spraken ze met verschillende mensen, zowel Joden als Palestijnen, om een beter beeld te krijgen van de situatie in het land.

Een van de opvallende momenten in de documentaire is wanneer Heertje en Bromet een bezoek brengen aan de Westelijke Jordaanoever. Hier spreken ze met een Palestijnse man die vertelt over de moeilijkheden die hij dagelijks ondervindt door de aanwezigheid van de Israëlische nederzettingen. Ook bezoeken ze een Israëlische nederzetting waar ze spreken met een Joodse vrouw die uitlegt waarom zij vindt dat de nederzettingen nodig zijn.

De kritiek

De documentaire kreeg veel kritiek van zowel Joden als Palestijnen. Sommige Joden vonden dat de documentaire te kritisch was op Israel en dat het land in een negatief daglicht werd gesteld. Anderen vonden juist dat de documentaire te weinig kritisch was en dat er te weinig aandacht werd besteed aan de Palestijnse kwestie.

Ook Palestijnen waren kritisch op de documentaire. Zij vonden dat de documentaire te veel de Israëlische kant van het verhaal belichtte en dat er te weinig aandacht werd besteed aan de Palestijnse kant van het verhaal.

De impact

Ondanks de kritiek had de documentaire wel impact. Het zorgde voor meer bewustwording over de situatie in Israel en de Palestijnse kwestie. Ook zorgde het voor meer discussie over het onderwerp en werden er meer documentaires en programma’s gemaakt over de situatie in het Midden-Oosten.

Heertje en Bromet hebben met hun documentaire een belangrijke bijdrage geleverd aan het debat over Israel en de Palestijnse kwestie. Door hun persoonlijke ervaringen en gesprekken met verschillende mensen hebben ze een genuanceerd beeld weten te schetsen van de situatie in het land.

Conclusie

Het Israel van Heertje en Bromet is een belangrijke documentaire die een bijdrage heeft geleverd aan het debat over Israel en de Palestijnse kwestie. Door hun persoonlijke ervaringen en gesprekken met verschillende mensen hebben Heertje en Bromet een genuanceerd beeld weten te schetsen van de situatie in het land. Ondanks de kritiek heeft de documentaire wel impact gehad en heeft het gezorgd voor meer bewustwording en discussie over het onderwerp.

Gerelateerde onderwerpen