Israël Blog

Israel at War with Syria

De oorlog tussen Israël en Syrië is een langdurig conflict dat al decennia aan de gang is. Het begon in 1948, toen Israël werd opgericht en de Arabische landen, waaronder Syrië, de oprichting van de Joodse staat niet erkenden. Sindsdien zijn er verschillende oorlogen en conflicten geweest tussen de twee landen.

De Zesdaagse Oorlog

Een van de belangrijkste oorlogen tussen Israël en Syrië was de Zesdaagse Oorlog in 1967. Tijdens deze oorlog veroverde Israël de Golanhoogten, een strategisch belangrijk gebied dat tot dan toe in handen was van Syrië. Sindsdien heeft Israël de controle over de Golanhoogten behouden, ondanks internationale veroordelingen en protesten van Syrië.

De Syrische Burgeroorlog

De oorlog tussen Israël en Syrië is opnieuw opgelaaid als gevolg van de Syrische burgeroorlog die in 2011 begon. Israël heeft zich niet direct in de oorlog gemengd, maar heeft wel verschillende aanvallen uitgevoerd op Syrische doelen, waaronder militaire bases en wapenkonvooien die op weg waren naar Hezbollah in Libanon.

Israël heeft deze aanvallen gerechtvaardigd door te stellen dat het zichzelf verdedigt tegen de dreiging van Hezbollah, een door Iran gesteunde militante groepering die actief is in Libanon en die Israël als een belangrijke bedreiging beschouwt. Syrië heeft op zijn beurt Israël beschuldigd van agressie en schending van zijn soevereiniteit.

De rol van Iran

Een belangrijke factor in het conflict tussen Israël en Syrië is de rol van Iran. Iran steunt de Syrische regering van Bashar al-Assad en heeft Hezbollah in Libanon gesteund. Israël beschouwt Iran als een existentiële bedreiging en heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het niet zal toestaan dat Iran zich in Syrië vestigt.

Israël heeft verschillende aanvallen uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië, waaronder een aanval op een Iraanse basis in april 2018 waarbij zeven Iraanse soldaten omkwamen. Iran heeft op zijn beurt gedreigd met vergeldingsaanvallen tegen Israël.

De toekomst van het conflict

De toekomst van het conflict tussen Israël en Syrië is onzeker. De Syrische burgeroorlog is nog steeds aan de gang en er is geen einde in zicht. Israël blijft zich verdedigen tegen de dreiging van Hezbollah en Iran en zal waarschijnlijk doorgaan met het uitvoeren van aanvallen op Syrische doelen.

Syrië zal waarschijnlijk blijven protesteren tegen de Israëlische aanvallen en zal proberen om steun te krijgen van andere Arabische landen en de internationale gemeenschap. Het is onduidelijk of er ooit een vreedzame oplossing voor het conflict zal worden gevonden.

Conclusie

De oorlog tussen Israël en Syrië is een complex en langdurig conflict dat al decennia aan de gang is. Het begon in 1948 en is sindsdien geëscaleerd als gevolg van verschillende oorlogen en de Syrische burgeroorlog. De rol van Iran is een belangrijke factor in het conflict en zal waarschijnlijk blijven bijdragen aan de spanningen tussen de twee landen. De toekomst van het conflict is onzeker en het is onduidelijk of er ooit een vreedzame oplossing zal worden gevonden.

Gerelateerde onderwerpen