Israël Blog

Israel Kamakawiwo’ole: de legendarische Hawaïaanse zanger

Israel Kamakawiwo’ole, ook wel bekend als “IZ”, was een Hawaïaanse zanger en songwriter die wereldwijd bekend werd door zijn unieke stem en zijn vermogen om traditionele Hawaïaanse muziek te combineren met moderne invloeden. IZ werd geboren op 20 mei 1959 in Honolulu, Hawaï en overleed op slechts 38-jarige leeftijd op 26 juni 1997. Ondanks zijn korte leven heeft hij een blijvende indruk achtergelaten op de muziekwereld en wordt hij nog steeds beschouwd als een van de grootste muzikanten die Hawaï ooit heeft voortgebracht.

Jeugd en vroege carrière

Israel Kamakawiwo’ole werd geboren in een muzikale familie. Zijn vader was een bekende Hawaïaanse zanger en zijn moeder speelde de ukelele. IZ begon al op jonge leeftijd met zingen en spelen op de ukelele en trad op in lokale clubs en bars. In 1976 richtte hij samen met zijn broer Skippy en enkele vrienden de band “Makaha Sons of Ni’ihau” op. De band werd al snel populair in Hawaï en bracht verschillende albums uit.

In 1982 verliet IZ de band om een solocarrière te beginnen. Hij bracht zijn eerste soloalbum uit, “Ka’ano’i”, in 1990. Het album was een mix van traditionele Hawaïaanse muziek en moderne invloeden en werd goed ontvangen door het publiek. Het succes van het album leidde tot meer optredens en IZ werd al snel een bekende naam in Hawaï.

Overwinning en tegenslagen

In 1993 bracht IZ zijn tweede soloalbum uit, “Facing Future”. Het album bevatte zijn beroemdste nummer, “Somewhere Over the Rainbow/What a Wonderful World”, een medley van de klassieke nummers uit “The Wizard of Oz” en “What a Wonderful World” van Louis Armstrong. Het nummer werd een enorme hit en IZ werd wereldwijd bekend. Het album zelf werd ook een groot succes en verkocht meer dan een miljoen exemplaren.

Hoewel IZ’s carrière op dat moment op zijn hoogtepunt was, begon hij te kampen met gezondheidsproblemen. Hij was zwaarlijvig en leed aan ademhalingsproblemen als gevolg van zijn gewicht. In 1996 werd hij opgenomen in het ziekenhuis en onderging hij een operatie om zijn gewicht te verminderen. Hij herstelde goed van de operatie en begon aan een dieet en een trainingsprogramma om zijn gezondheid te verbeteren.

Helaas was het herstel van IZ van korte duur. In juni 1997 werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. Op 26 juni 1997 overleed hij op slechts 38-jarige leeftijd. Zijn dood werd beschouwd als een groot verlies voor de muziekwereld en voor Hawaï.

Erfenis en invloed

Ondanks zijn korte leven heeft Israel Kamakawiwo’ole een blijvende impact gehad op de muziekwereld en wordt hij nog steeds beschouwd als een van de grootste muzikanten die Hawaï ooit heeft voortgebracht. Zijn unieke stem en zijn vermogen om traditionele Hawaïaanse muziek te combineren met moderne invloeden hebben hem een ​​grote schare fans opgeleverd over de hele wereld.

Na zijn dood werd IZ’s muziek nog populairder en zijn nummers werden gebruikt in films, televisieshows en commercials. Zijn versie van “Somewhere Over the Rainbow/What a Wonderful World” werd bijvoorbeeld gebruikt in de films “Meet Joe Black” en “Finding Forrester” en in de televisieshow “ER”. Het nummer werd ook gebruikt in verschillende commercials, waaronder een reclame voor de iPod van Apple.

Israel Kamakawiwo’ole heeft ook een blijvende impact gehad op de Hawaïaanse cultuur. Zijn muziek heeft bijgedragen aan de populariteit van de ukelele en heeft geholpen om de traditionele Hawaïaanse muziek levend te houden. Hij wordt nog steeds vereerd als een van de grootste muzikanten die Hawaï ooit heeft voortgebracht en zijn muziek zal nog vele generaties blijven inspireren.

Conclusie

Israel Kamakawiwo’ole was een legendarische Hawaïaanse zanger en songwriter die wereldwijd bekend werd door zijn unieke stem en zijn vermogen om traditionele Hawaïaanse muziek te combineren met moderne invloeden. Ondanks zijn korte leven heeft hij een blijvende impact gehad op de muziekwereld en wordt hij nog steeds beschouwd als een van de grootste muzikanten die Hawaï ooit heeft voortgebracht. Zijn muziek zal nog vele generaties blijven inspireren en zijn erfenis zal voortleven in de Hawaïaanse cultuur en daarbuiten.

Gerelateerde onderwerpen