Israël Blog

Israel Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij verschillende landen strijden om de titel van beste liedje. In 2019 vond het evenement plaats in Tel Aviv, Israël. Dit was niet de eerste keer dat Israël het Eurovisie Songfestival organiseerde, maar het was wel een bijzondere editie vanwege de politieke spanningen in het land.

Geschiedenis van het Eurovisie Songfestival in Israël

Israël heeft het Eurovisie Songfestival in totaal vier keer georganiseerd. De eerste keer was in 1979, toen het evenement plaatsvond in Jeruzalem. Het winnende liedje was “Hallelujah” van Gali Atari en Milk and Honey. In 1999 werd het Eurovisie Songfestival opnieuw in Jeruzalem gehouden, dit keer met “Diva” van Dana International als winnend liedje.

In 1978 en 1980 vond het Eurovisie Songfestival ook plaats in Israël, maar toen was het land niet de gastheer. In 1978 werd het evenement gehouden in Parijs, omdat Israël het jaar daarvoor had gewonnen met “A-Ba-Ni-Bi” van Izhar Cohen en Alphabeta. In 1980 werd het Eurovisie Songfestival gehouden in Den Haag, omdat Israël het jaar daarvoor had gewonnen met “Hallelujah”.

Politieke spanningen rondom het Eurovisie Songfestival in 2019

De keuze van Israël als gastland voor het Eurovisie Songfestival in 2019 zorgde voor veel politieke spanningen. Israël ligt namelijk al jaren onder vuur vanwege de bezetting van Palestijns gebied en de behandeling van Palestijnen in Israël. Veel artiesten en activisten riepen op tot een boycot van het evenement, omdat zij vonden dat het Eurovisie Songfestival niet in een land moest plaatsvinden dat zich schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen.

Desondanks besloot de European Broadcasting Union (EBU) om het Eurovisie Songfestival in Israël te houden. De EBU stelde dat het evenement een apolitiek karakter heeft en dat het juist een platform kan bieden voor dialoog en begrip tussen verschillende landen en culturen.

Het winnende liedje van het Eurovisie Songfestival 2019

Het winnende liedje van het Eurovisie Songfestival 2019 was “Arcade” van de Nederlandse zanger Duncan Laurence. Hij kreeg 492 punten en versloeg daarmee de concurrentie uit 25 andere landen. Het was voor Nederland de eerste keer sinds 1975 dat het Eurovisie Songfestival werd gewonnen.

De keuze voor “Arcade” als winnend liedje werd door veel mensen gezien als een overwinning voor de authenticiteit en emotie in de muziek. Het liedje gaat over het verlies van een geliefde en werd door Duncan Laurence zelf geschreven na het overlijden van een vriend.

Conclusie

Het Eurovisie Songfestival is een evenement dat jaarlijks miljoenen mensen trekt en veel emoties losmaakt. De keuze van Israël als gastland voor het Eurovisie Songfestival in 2019 zorgde voor veel politieke spanningen, maar uiteindelijk werd het evenement toch gehouden. Het winnende liedje van het Eurovisie Songfestival 2019, “Arcade” van Duncan Laurence, werd gezien als een overwinning voor de authenticiteit en emotie in de muziek.

Gerelateerde onderwerpen