Israël Blog

Israel Eurovision Winner: Netta Barzilai wint met “Toy”

Op 12 mei 2018 won Israël de 63e editie van het Eurovisie Songfestival met het nummer “Toy” van zangeres Netta Barzilai. Het was de vierde keer dat Israël het Songfestival won, na eerdere overwinningen in 1978, 1979 en 1998. De overwinning van Netta Barzilai was echter niet alleen historisch vanwege de prestatie van Israël, maar ook vanwege de boodschap van het nummer en de impact die het had op de LGBTQ+-gemeenschap.

De overwinning van Netta Barzilai

Netta Barzilai werd geboren op 22 januari 1993 in Hod HaSharon, Israël. Ze studeerde muziek aan de Rimon School of Jazz and Contemporary Music in Ramat HaSharon en begon haar carrière als zangeres in 2017. In februari 2018 won ze de Israëlische voorronde voor het Eurovisie Songfestival, genaamd “The Next Star for Eurovision”.

Op het Songfestival in Lissabon, Portugal, trad Netta Barzilai op in de eerste halve finale op 8 mei 2018. Ze kreeg veel lof voor haar optreden, waarin ze haar unieke stem en excentrieke persoonlijkheid liet zien. Het nummer “Toy” gaat over vrouwelijke empowerment en het afwijzen van mannen die vrouwen als objecten behandelen. Het refrein bevat de tekst “I’m not your toy, you stupid boy”, wat een krachtige boodschap is voor vrouwen over de hele wereld.

Op 12 mei 2018 vond de finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Netta Barzilai trad als twaalfde op en kreeg veel steun van het publiek in de zaal en thuis. Na de stemming bleek dat Israël de winnaar was, met een totaal van 529 punten. Cyprus eindigde op de tweede plaats met 436 punten, gevolgd door Oostenrijk met 342 punten.

Impact op de LGBTQ+-gemeenschap

De overwinning van Netta Barzilai had niet alleen een impact op Israël en de muziekindustrie, maar ook op de LGBTQ+-gemeenschap. Netta Barzilai is openlijk biseksueel en heeft zich uitgesproken voor de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap. Het nummer “Toy” bevat ook een verwijzing naar de LGBTQ+-gemeenschap, met de tekst “Wonder woman, don’t you ever forget, you’re divine and he’s about to regret”. Deze tekst is een boodschap van empowerment voor de LGBTQ+-gemeenschap en laat zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht hun seksuele geaardheid.

De overwinning van Israël op het Eurovisie Songfestival was echter niet zonder controverse. Sommige mensen waren van mening dat Israël het Songfestival niet had mogen winnen vanwege het conflict met Palestina. Er waren ook protesten tegen de Israëlische regering en de behandeling van Palestijnen. Desondanks was de overwinning van Netta Barzilai een historisch moment voor Israël en de LGBTQ+-gemeenschap.

Conclusie

De overwinning van Israël op het Eurovisie Songfestival in 2018 met het nummer “Toy” van Netta Barzilai was een historisch moment voor Israël en de muziekindustrie. Het nummer had niet alleen een krachtige boodschap van vrouwelijke empowerment, maar ook een boodschap van acceptatie en empowerment voor de LGBTQ+-gemeenschap. Hoewel er controverse was rondom de overwinning vanwege het conflict met Palestina, was het een belangrijk moment voor Israël en de LGBTQ+-gemeenschap.

Gerelateerde onderwerpen