Israël Blog

Israel War in 1973

Israel War in 1973

De Israel War in 1973, ook wel bekend als de Yom Kippoer-oorlog, was een militair conflict tussen Israël en een coalitie van Arabische landen, waaronder Egypte en Syrië. De oorlog begon op 6 oktober 1973, op de heiligste dag van het Joodse jaar, en duurde tot 25 oktober 1973.

Achtergrond

De oorlog begon als gevolg van de spanningen tussen Israël en de Arabische landen na de Zesdaagse Oorlog in 1967. Na deze oorlog bezette Israël de Sinaï-woestijn, de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogten. Dit leidde tot een toename van de spanningen tussen Israël en de Arabische landen, die zich bedreigd voelden door de Israëlische expansie.

In 1971 ondertekenden Egypte en de Sovjet-Unie een militair pact, waarbij de Sovjet-Unie militaire steun zou verlenen aan Egypte in geval van een conflict met Israël. Syrië sloot zich later aan bij dit pact. In 1973 besloten Egypte en Syrië dat de tijd rijp was om Israël aan te vallen en hun verloren gebieden terug te winnen.

De Oorlog

Op 6 oktober 1973, op de heiligste dag van het Joodse jaar, lanceerden Egypte en Syrië een verrassingsaanval op Israël. Egypte viel de Sinaï-woestijn binnen en Syrië viel de Golanhoogten aan. De Israëlische strijdkrachten werden overrompeld en leden zware verliezen in de eerste dagen van de oorlog.

Israël reageerde snel en begon met het mobiliseren van zijn reserves en het versterken van zijn verdedigingslinies. Israëlische troepen slaagden erin om de Egyptische en Syrische aanvallen af te slaan en begonnen met het terugveroveren van verloren gebieden.

De oorlog duurde 19 dagen en eindigde op 25 oktober 1973, toen een staakt-het-vuren werd afgekondigd. Israël had de Sinaï-woestijn en de Golanhoogten heroverd en was diep doorgedrongen in Syrië en Egypte. De Arabische landen hadden echter ook enkele successen geboekt, waaronder het heroveren van enkele gebieden in de Sinaï-woestijn en het vernietigen van veel Israëlische tanks en vliegtuigen.

Impact

De Israel War in 1973 had een grote impact op de regio en de wereld. Het conflict leidde tot een oliecrisis, omdat de Arabische landen besloten om de olie-export naar landen die Israël steunden te verminderen. Dit leidde tot hoge olieprijzen en economische problemen in veel landen.

De oorlog had ook politieke gevolgen. Israël realiseerde zich dat het niet onoverwinnelijk was en begon te werken aan vredesovereenkomsten met zijn Arabische buren. In 1979 ondertekende Israël een vredesverdrag met Egypte, waardoor de twee landen diplomatieke betrekkingen konden aangaan en de Sinaï-woestijn werd teruggegeven aan Egypte.

De Israel War in 1973 was een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van het Midden-Oosten en had verstrekkende gevolgen voor de regio en de wereld. Het conflict liet zien dat Israël niet onoverwinnelijk was en dat de Arabische landen bereid waren om te vechten voor hun rechten en hun verloren gebieden terug te winnen.

Gerelateerde onderwerpen