Israël Blog

Prime Minister of Israel 2021

De Prime Minister of Israel 2021 is Naftali Bennett. Hij werd op 13 juni 2021 beëdigd als de 13e premier van Israël. Bennett is de leider van de rechtse partij Yamina en volgt Benjamin Netanyahu op, die 12 jaar lang premier was.

Wie is Naftali Bennett?

Naftali Bennett werd geboren op 25 maart 1972 in Haifa, Israël. Hij groeide op in een seculiere Joodse familie en studeerde rechten aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Na zijn studie werkte hij als advocaat en richtte hij een succesvolle software start-up op.

In 2006 begon Bennett zijn politieke carrière als adviseur van Benjamin Netanyahu, die destijds oppositieleider was. In 2010 werd hij verkozen tot leider van de rechtse partij Het Joodse Huis en in 2013 werd hij voor het eerst gekozen in de Knesset, het Israëlische parlement.

Bennett heeft zich altijd geprofileerd als een sterke voorstander van de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en heeft zich uitgesproken tegen een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hij heeft ook kritiek geuit op de Israëlische rechterlijke macht en de media, die hij beschuldigt van een linkse vooringenomenheid.

Hoe werd Naftali Bennett premier?

Na de verkiezingen van maart 2021 slaagde geen enkele partij erin om een meerderheid te behalen in de Knesset. Benjamin Netanyahu’s Likud-partij won weliswaar de meeste zetels, maar slaagde er niet in om een coalitie te vormen met andere rechtse partijen.

Naftali Bennett zag zijn kans schoon en sloot een coalitieakkoord met de centristische partij Yesh Atid en andere linkse en rechtse partijen. Het akkoord voorzag in een rotatiesysteem waarbij Bennett de eerste twee jaar premier zou zijn en Yair Lapid, de leider van Yesh Atid, de laatste twee jaar.

Op 13 juni 2021 werd het nieuwe kabinet beëdigd en werd Naftali Bennett officieel premier van Israël. Het was de eerste keer in 12 jaar dat Benjamin Netanyahu niet langer de premier was.

Wat zijn de uitdagingen voor Naftali Bennett?

Naftali Bennett staat voor een aantal grote uitdagingen als premier van Israël. Een van de belangrijkste is het Israëlisch-Palestijnse conflict. Bennett heeft zich altijd uitgesproken tegen een tweestatenoplossing en heeft in het verleden opgeroepen tot de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. Het is nog onduidelijk hoe hij deze kwestie zal aanpakken als premier.

Een andere uitdaging is de economische situatie van Israël. Het land heeft te maken met een hoge werkloosheid en een groeiende kloof tussen arm en rijk. Bennett heeft beloofd om de economie te stimuleren en banen te creëren, maar het is nog onduidelijk hoe hij dit wil bereiken.

Tenslotte heeft Bennett te maken met een verdeelde coalitie. Zijn regering bestaat uit partijen met zeer uiteenlopende ideeën en belangen. Het is de vraag of hij in staat zal zijn om deze coalitie bij elkaar te houden en effectief te regeren.

Conclusie

Naftali Bennett is de nieuwe premier van Israël en staat voor grote uitdagingen. Hij zal moeten omgaan met het Israëlisch-Palestijnse conflict, de economische situatie van het land en een verdeelde coalitie. Het is nog onduidelijk hoe hij deze uitdagingen zal aanpakken, maar één ding is zeker: de ogen van de wereld zullen op hem gericht zijn.

Gerelateerde onderwerpen