Israël Blog

Somewhere Over the Rainbow Israel: De Betekenis Achter Het Iconische Lied

“Somewhere Over the Rainbow” is een iconisch lied dat bekend is over de hele wereld. Het is geschreven door Harold Arlen en Yip Harburg voor de film “The Wizard of Oz” uit 1939. Het lied is gezongen door Judy Garland en heeft sindsdien vele covers gekregen. Een van de meest bekende covers is die van de Hawaiiaanse zanger Israel Kamakawiwo’ole, die het lied een nieuwe betekenis gaf.

Wie Was Israel Kamakawiwo’ole?

Israel Kamakawiwo’ole, ook wel bekend als Iz, was een Hawaiiaanse zanger en songwriter. Hij werd geboren op 20 mei 1959 en groeide op in Honolulu, Hawaï. Iz begon op jonge leeftijd met zingen en speelde in verschillende lokale bands. In 1990 bracht hij zijn eerste soloalbum uit, “Ka ‘Ano’i”. Het album was een mix van traditionele Hawaiiaanse muziek en moderne invloeden.

Iz werd bekend bij het grote publiek met zijn cover van “Somewhere Over the Rainbow”. Hij nam het lied op in 1993 voor zijn album “Facing Future”. De versie van Iz is anders dan de originele versie van Judy Garland. Iz speelt het lied op een ukelele en voegt er een medley aan toe van “What a Wonderful World” van Louis Armstrong. De combinatie van de twee liedjes geeft het lied een nieuwe betekenis.

De Betekenis Achter de Cover van Israel Kamakawiwo’ole

De cover van “Somewhere Over the Rainbow” door Israel Kamakawiwo’ole heeft een diepere betekenis dan de originele versie. Het lied wordt vaak geassocieerd met hoop en dromen, maar Iz voegt er een extra laag aan toe. In de medley met “What a Wonderful World” zingt hij over de schoonheid van de wereld en de natuur. Hij zingt over de regenboog, de oceaan en de bloemen van Hawaï. Het lied wordt daardoor niet alleen een lied over hoop, maar ook over liefde voor de natuur en het leven.

De cover van Iz heeft ook een politieke betekenis. Iz was een voorstander van de onafhankelijkheid van Hawaï en zong vaak over de geschiedenis en cultuur van zijn land. In de cover van “Somewhere Over the Rainbow” zingt hij over de vrijheid om te dromen en te leven in een wereld zonder grenzen. Het lied wordt daardoor ook een protestlied tegen de onderdrukking van inheemse volkeren en de strijd voor onafhankelijkheid.

De Invloed van de Cover van Israel Kamakawiwo’ole

De cover van “Somewhere Over the Rainbow” door Israel Kamakawiwo’ole heeft een grote invloed gehad op de muziekwereld. Het lied is een van de meest gestreamde liedjes op Spotify en heeft meer dan 1 miljard views op YouTube. De cover is ook gebruikt in verschillende films, tv-shows en commercials.

De cover van Iz heeft ook invloed gehad op de ukelele. Het instrument was al populair in Hawaï, maar de cover van “Somewhere Over the Rainbow” heeft het instrument wereldwijd bekend gemaakt. Veel mensen zijn geïnspireerd geraakt om ukelele te spelen en het instrument wordt nu gebruikt in verschillende muziekgenres.

Conclusie

De cover van “Somewhere Over the Rainbow” door Israel Kamakawiwo’ole is een iconisch lied geworden dat bekend is over de hele wereld. De cover heeft een diepere betekenis dan de originele versie en is een protestlied tegen onderdrukking en een strijd voor onafhankelijkheid. De cover heeft ook invloed gehad op de muziekwereld en de populariteit van de ukelele. Het lied zal altijd herinnerd worden als een lied over hoop, liefde voor de natuur en de vrijheid om te dromen.

Gerelateerde onderwerpen